Διδάσκοντας και μαθαίνοντας

Παρόλο που ξεκινήσαμε με την εκπαίδευση στη φυσική δόμηση, πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι το πώς χτίζουμε τα σπίτια μας είναι μόνο μια από τις παραμέτρους της αειφορίας ή της βιωσιμότητας.

Εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η στάση μας απέναντι στην τροφή, την ενέργεια και τις καλλιέργειες.Και όσο εκπαιδεύουμε τον κόσμο, τόσο εκπαιδευόμαστε και εμείς.

Εργαστήρια

Συμμετοχές μέχρι σήμερα

%

Βάζουμε ότι θέλουμε

Τα εισαγωγικά στη φυσική δόμηση εργαστήρια

Πρόκειται για τριήμερα ή τετραήμερα καθαρά βιωματικά εργαστήρια, στα οποία οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με τις περισσότερες τεχνικές φυσικής δόμησης, από τα θεμέλια μέχρι τα επιχρίσματα ολοκληρώνοντας κάποιες απλές κατασκευές (ξυλόφουρνους, πάγκους, μικρά σπιτάκια κλπ). Μετά από ένα τέτοιο εργαστήριο κάποιος έχει μια αρκετά σχηματοποιημένη άποψη για το πως θα χτίσει το σπίτι του (ή ότι άλλο). Επίσης, μετά από τρεις πολύ εντατικές ημέρες θα ξέρει και αν μπορεί να το κάνει.

Τα εστιασμένα σε συγκεκριμένες τεχνικές φυσικής εργαστήρια

Κατάλληλα για κάποιον που έχει αποφασίσει να εμβαθύνει σε μια συγκεκριμένη τεχνική. Μεγαλύτερης διάρκειας και στοχευμένα στο συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής. Ακόμα και σε τέτοιου είδους εργαστήρια βέβαια συνήθως κάποιος θα γνωρίσει και κάποιες άλλες τεχνικές γιατί είναι αδύνατο ένα σπίτι να είναι ολοκληρωτικά χτισμένο με μια μόνο συγκεκριμένη.

Εργαστήρια για την αυτάρκεια και την αειφορία

Πρόκειται για καθαρά βιωματικά εργαστήρια διάρκειας τριών έως πέντε ημερών, στα οποία προσπαθούμε να σκιαγραφήσουμε ένα πιο ελαφρού αποτυπώματος μοντέλο ζωής ασχολούμενοι με το σύνολο των παραμέτρων που μπορούν να το καθορίσουν.
Η συνήθης θεματολογία ενός τέτοιου εργαστηρίου είναι : Συσκευές μαγειρέματος χαμηλού αποτυπώματος (ηλιακοί φούρνοι, ξυλόφουρνοι, dutch ovens, rocket stoves, πυρομάχια).
Κατασκευές επεξεργασίας και συντήρησης της τροφής (ηλιακά ξηραντήρια, καπνιστήρια, κελάρια).
Στέγαση (κατασκευές με φυσικά υλικά).
Ενέργεια (ανεμογεννήτριες, βιοαέριο, ηλιακοί θερμοσίφωνες).
Επεξεργασία, συντήρηση και αποθήκευση τροφίμων (αποξήρανση, κονσέρβες, κομπόστες, τουρσιά, παστά, καπνιστά, ψωμιά, τυριά, ζυμαρικά).
Εδώδιμα μανιτάρια (συλλογή, αποθήκευση, αποξήρανση, σάλτσες, τουρσιά).
Βότανα (συλλογή, αποθήκευση, σκευάσματα).
Οικολογικά είδη ατομικής υγιεινής και καθαριστικά.

Τα εργαστήρια για την περμακουλτούρα και την αναγεννητική γεωργία

Πρόκειται για θεωρητικά και πρακτικά εργαστήρια διάρκειας τριών τουλάχιστον ημερών, στα οποία παρουσιάζουμε όλες τις μεθόδους με τις οποίες μπορεί ο άνθρωπος να δημιουργήσει ένα πλούσιο οικοσύστημα που θα του παρέχει την τροφή του. Η συνήθης θεματολογία ενός τέτοιου εργαστηρίου είναι :

  • Ανάλυση του τοπίου
  • Συλλογή νερού (δεξαμενές, λίμνες, φράγματα, ισοϋψή χαντάκια)
  • Αναγέννηση του εδάφους (χλωρή λίπανση, κομποστοποίηση, μύκητες)
  • Πολυκαλλιέργεια (συγκαλλιέργεια, παραγωγικά φυτά, υποστηρικτικά φυτά, πολυετή και μονοετή φυτά)
  • Σχεδιασμός χωραφιών (permaculture design)
  • Φυσική διαδοχή φυτών
  • Ζώνες
  • Επίπεδα

Οι κατασκηνώσεις της αυτάρκειας

Βασισμένες στις αρχές της αειφορίας, αυτού του είδους οι κατασκηνώσεις απευθύνονται σε οικογένειες, παρέες, φίλους, που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την εκπαίδευση σε τέτοιου είδους πρακτικές. Διαρκούν μία ή δύο βδομάδες και σε αυτό το διάστημα οι συμμετέχοντες φτιάχνουνε από τα καταλύματα που θα μείνουν μέχρι τις οδοντόκρεμες που θα χρησιμοποιήσουν.

Σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Συνεργαζόμαστε με σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με ιδιωτικά και δημόσια, υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία τα παιδιά χτίζουν τους δικούς τους ενεργειακά αυτόνομους χώρους και κατασκευές.