Η σόμπα rocket (ή αλλιώς θερμαστής μάζας rocket) συνδυάζει την τέλεια καύση του ξύλου με την αποθήκευση και σταδιακή απελευθέρωση της εκλυόμενης θερμότητας.

 

Οι σόμπες rocket είναι πολύ γνωστές στον κόσμο της εναλλακτικής τεχνολογίας ως το απόλυτο σύστημα θέρμανσης ενός σπιτιού για το χειμώνα. Σε αντίθεση με μια κλασική μαντεμένια ξυλόσομπα (ή ακόμη και μια ενεργειακή σύγχρονη σόμπα), όπου ο θάλαμος καύσης φτάνει το πολύ στους 450 °C, οι θερμοκρασίες στο θάλαμο καύσης ενός rocket mass heater προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 1000 °C, πράγμα που οφείλεται στην πυρίμαχη θερμομόνωση στο εσωτερικό του θαλάμου. Κατά συνέπεια, όλα τα καυσαέρια που παράγονται από την καύση του ξύλου (πλην του νερού και του διοξειδίου του άνθρακα) αξιοποιούνται και αυτά ως καύσιμα - στην ουσία αντλώντας πολλή περισσότερη θερμότητα από την ίδια ποσότητα ξύλων (οδηγώντας σε μεγαλύτερη οικονομία καύσιμης ύλης). Ταυτόχρονα, όμως, η τέλεια καύση έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απουσία αιθάλης στα μπουριά της σόμπας, καθιστώντας ένα rocket mass heater όχι μόνο αποδοτικό αλλά και ασφαλέστερο και ανετότερο στη χρήση (καθότι δε χρειάζεται καθάρισμα κάθε χρόνο και δεν κινδυνεύει από ξαφνική ανάφλεξη της στερεοποιημένης, εύφλεκτης αιθάλης).

Αμέσως μετά τον θάλαμο καύσης, τα καυσαέρια μπορούν να διοχετευθούν σε διαδοχικούς θαλάμους από υλικά με μεγάλη θερμική μάζα (όπως είναι το χώμα και τα τούβλα) ώστε η εκλυόμενη θερμότητα να αποθηκευθεί εκεί και να απελευθερωθεί σταδιακά στο χώρο. Στη φωτογραφία, τα μπουριά περνάνε κάτω από ένα παγκάκι από cob (στοιβαχτό πηλό) στο οποίο μπορεί κανείς να ξαπλώσει ή να κοιμηθεί στη διάρκεια του χειμώνα, απολαμβάνοντας την ήπια ζέστη που απελευθερώνει για πολλές ώρες μετά το σβήσιμο της φωτιάς. Επιπλέον, ο χρήστης δε χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί στη διάρκεια της νύχτας για να συντηρήσει τη φωτιά (πράγμα που είναι και αρκετά επικίνδυνο), καθώς το παγκάκι θα συνεχίσει να ακτινοβολεί σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.