Οι γαιόσακοι είναι ίσως η πλέον προσβάσιμη, και ταυτόχρονα πλέον ευέλικτη, τεχνική φυσικής δόμησης για όλους τους ανθρώπους.

 

Οι γαιόσακοι σαν τεχνική είναι και παλιά και νέα. Σάκοι με άμμο χρησιμοποιούνται από το στρατό για τη δημιουργία οχυρωματικών έργων ή για τον έλεγχο των νερών των ποταμών. Οι ίδιοι λόγοι που καθιέρωσαν τους σάκους στις παραπάνω εφαρμογές ισχύουν και για το κτίσιμο σπιτιών. Οι τοίχοι είναι συμπαγείς και γεροί, αντέχοντας όλων των ειδών τις καταπονήσεις από άσχημες καιρικές συνθήκες μέχρι σφαίρες και βόμβες. Το κυριότερο όμως πλεονέκτημα των γαιόσακων είναι πως μπορούν να χτιστούν πολύ φτηνά, γρήγορα και απλά με ελάχιστα εργαλεία.

Την παραπάνω μέθοδο επανέφερε ο αρχιτέκτονας Nader Khalili στην κατασκευή σπιτιών, πειραματιζόμενος με σάκους γεμάτους πηλό ως τα κύρια δομικά στοιχεία, δημιουργώντας με αυτούς καμπύλους ή ευθύγραμμους τοίχους, θόλους και αψίδες. Ο Khalili ήταν εξοικειωμένος με τεχνικές από την μέση ανατολή που χρησιμοποιούν πλιθιά για να δημιουργήσουν τέτοιου είδους στοιχεία. Παρατήρησε λοιπόν ότι οι σάκοι με χώμα είναι ιδανικοί για θολωτά σπίτια.

Στην τεχνική του Khalili, οι σάκοι γεμίζονται με ελαφρώς υγρό χώμα και στοιβάζονται ο ένας πάνω από τον άλλο σε στρώσεις, οι οποίες συμπιέζονται πολύ καλά για να απομακρυνθεί ο αέρας. Αρχικά χρησιμοποιούνταν σάκοι από κάνναβη, οι οποίοι όμως ήταν επιρρεπείς στην αποσύνθεση. Τους διαδέχθηκαν οι σάκοι από πολυπροπυλένιο, οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο εφόσον κρατηθούν μακριά από την υπεριώδη ακτινοβολία (δηλαδή το φως του ηλίου). Οι σάκοι αυτοί πρέπει έπειτα να επιχρίονται με κατάλληλα κονιάματα για να προστατευτούν στο διηνεκές, και από τον ήλιο αλλά και από το νερό της βροχής. Στις κατασκευές αυτές χρησιμοποιούνται είτε μεμονωμένοι σάκοι από πολυπροπυλένιο, είτε μεγάλα ρολά από το ίδιο υλικό - στη δε τελευταία περίπτωση, η τεχνική είναι διεθνώς γνωστή ως superadobe.

Σε μια ακόμη πιο πρόσφατη τεχνική δόμησης με γαιόσακους, που καλείται hyperadobe, χρησιμοποιούνται οι χαρακτηριστικοί κόκκινοι δικτυωτοί σάκοι φαγητού. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη ευστάθεια της κατασκευής λόγω της αλληλοδιείσδυσης των στρώσεων μεταξύ τους και το έτι περαιτέρω μειωμένο κόστος.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.