Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία ενός καλλιεργητικού εγχειρήματος είναι το χώμα, και το πιο σημαντικό κομμάτι του χώματος είναι η οργανική του ουσία.

 

Είτε πρόκειται για πηλώδη, πετρώδη ή αμμώδη εδάφη, τα φυτά θα χρειαστεί να αντλήσουν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος για να μεγαλώσουν και να παράξουν καρπούς. Ο πιο άμεσος τρόπος για να προσθέσουμε οργανική ουσία στο έδαφος είναι η κομποστοποίηση.

Στη φύση, η υπάρχουσα βλάστηση πεθαίνει και μετατρέπεται σε οργανική ύλη, αυξάνοντας την ποσότητα της οργανικής ουσίας στο έδαφος σε διάστημα αιώνων. Εάν, λοιπόν, θέλουμε να δημιουργήσουμε γόνιμα εδάφη, πρέπει να μιμηθούμε τις διαδικασίες αυτές της φύσης, σε πιο λογικά όμως χρονικά πλαίσια.

Βακτήρια και μύκητες κινούν τη διαδικασία της κομποστοποίησης, η οποία μπορεί να είναι αναεροβική ή αεροβική (με τη δεύτερη να προτιμάται συνήθως στα χωράφια μας). Στοιβάζοντας υλικά βιολογικής προέλευσης (άχυρο, σανό, φύλλα, κοπριά, τρίμματα καφέ ή ακόμη και φαγητό για πέταμα) με βάση τον άνθρακα και το άζωτο, και προσέχοντας ώστε να υπάρχει η σωστή αναλογία μεταξύ των στοιχείων αυτών, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν οι εν λόγω μικροοργανισμοί, να αποσυνθέσουν την οργανική ύλη και να φτιάξουν ένα γόνιμο χώμα (κομπόστ) σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με τη συνταγή που επιλέγουμε και το χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε για τη φροντίδα του. Το χώμα αυτό το τοποθετούμε στη γη μας ώστε να θρέψει τα δέντρα και τα λαχανικά που φυτεύουμε, ενώ διαθέτει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες νερού για τα φυτά μας.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.