Οι αχυρόμπαλες είναι ανανεώσιμες, έχουν εξαιρετικές μονωτικές δυνατότητες, είναι οικονομικές και προσφέρουν ευκολία στην κατασκευή.

 

Τα σπίτια από αχυρόμπαλες είναι πολύ της μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, και γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και στην Ελλάδα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες αχυρόσπιτων: Αυτά στα οποία οι τοίχοι φέρουν το βάρος της οροφής (κατασκευή με φέροντες τοίχους), και αυτά που έχουν ξύλινο σκελετό (κατασκευή με πλαισιακό φέροντα οργανισμό).

Η κατασκευή τοίχων από άχυρο είναι εξαιρετικά γρήγορη, ενώ το κόστος τους, που μπορεί να είναι σχετικά υψηλότερο από κάποιες άλλες πρακτικές, αξίζει σίγουρα τα λεφτά του λόγω της εξαιρετικής θερμομόνωσης που παρέχει - λόγος για τον οποίο η τεχνική αυτή ενδείκνυται ειδικά για περιοχές με πολύ κρύους χειμώνες και μεγάλες ανάγκες σε θέρμανση.

Ο μεγάλος εχθρός των κτισμάτων από άχυρο είναι η συσσώρευση και συμπύκνωση υγρασίας στο εσωτερικό του τοίχου, ενώ τα έντομα και τα τρωκτικά επίσης αποτελούν πιθανούς εχθρούς του. Για το λόγο αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητη η χρήση ενός επιχρίσματος με βάση τον ασβέστη, τουλάχιστον στο εξωτερικό του τοίχου, ώστε και η διαπνοή του να παραμένει αναλλοίωτη, και να προστατεύεται ο τοίχος από τα καιρικά φαινόμενα.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.