ATTIKA GREECE

Στα πλαίσια ενός δεκαήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος με παιδιά από όλη την Ευρώπη φτιάξαμε το σπιτάκι που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Τι κάναμε

Η Περμακουλτούρα σκοπεύει να επανεντάξει τον άνθρωπο στο οικοσύστημα, θεωρώντας τον έναν επεμβατικό μεν, αναζωογονητικό δε παράγοντα στην εξέλιξή του – έναν φροντιστή δηλαδή του οικοσυστήματος. Για να το πραγματοποιήσει αυτό ο άνθρωπος, πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση στα σημεία που χρειάζονται τη φροντίδα του. Ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζεται αυτό στο σχεδιασμό ενός χωραφίου είναι μέσω της διάκρισής του σε ζώνες, ξεκινώντας από αυτές που πρέπει να επισκεφτεί ο άνθρωπος πιο συχνά (το σπίτι του) και φτάνοντας σε αυτές που δεν επισκέπτεται παρά μόνο σπάνια (την άγρια φύση).

Πώς δουλέψαμε

Κάποια φυτά είναι φύσει λαίμαργα με την ηλιακή ακτινοβολία, προτιμώντας τα πιο ηλιόλουστα σημεία του δάσους, ενώ άλλα προτιμούν να προστατεύονται κάτω από τη σκιά των γιγάντων του. Στην Περμακουλτούρα θεωρείται σκόπιμη η μεγιστοποίηση της βιοποικιλότητας ενός τόπου, και για το λόγο αυτό προσπαθούμε να εντάξουμε στις γραμμές των δέντρων και των λαχανικών μας φυτά που έχουν διαφορετικές ανάγκες σε φως. Αυτό εκφράζεται με την έννοια των επιπέδων: